Улогујте се  

   
   

Пета страна свијета – „Грубишнопољски лист" на размеђу вијекова

400Ивица Жулец, ликовни педагог и умјетник из Грубишног Поља, резервни капетан I класе и командант пријератног Билогорског батаљона 2. лаке бригаде ЈНА у резервном саставу, нашао се 1992. далеко од дома. У несигурним ратним временима, јави забринутом оцу у Грубишно Поље да се налази тамо гдје је он „изгубио ногу“. А нога је изгубљена још у Другом свјетском рату, 1944. у Батинској бици, када су југословенске снаге и јединице Црвене армије форсирале Дунав и јуришале на добро утврђене њемачке положаје. Погине ту само Руса преко 5.000 и много наших бораца, међу којима и Миливој Бирач из Велике Писанице, седамнаестогодишњи борац 2. чете 4. батаљона XII војвођанске НОУ бригаде.

Тако се Ивица Жулец нашао 1992. у Барањи, гдје у сретном браку живи и данас. Међутим, са плодовима свог осебујног умјетничког талента напросто није имао среће. Споменици за које је дао идејно рјешење, попут оног у Малог Грђевцу, порушени су, незаборавне слике са оригиналним инкрустрацијама од пушчаних чаура и ексера за коњске поткове расуте су незнано куда, а „Грубишнопољски лист“, чија је глава његова креација, више не излази.

Али, за Грубишнопољски лист то није крај приче. То је њен почетак. Тачније, пети почетак.

Опширније: Пета страна свијета

Disk mala

KNJIGOM NA KNJIGU

 

Dusan JelicGrubišnopoljska kronika 1990. – 1991.

или о томе како Ивица и Перица конструишу хрватску историју

Шта су све поједини Хрвати спремни да учине како би оправдали своје злочине над Србима, доказ је између осталог и писање хронике Грубишног Поља двојице младих хрватских аутора, Петра Башића и Ивице Мишкулина.

 Пише: Душан Јелић

 У часопису „scrinia slavonica“ објављена су 2007. и 2010. године (Scrinia Slavonica, god.7, br.1, rujan 2007, str. 342–370; Scrinia Slavonica, god.10, br.1, rujan 2010, str. 454-494) са назнакама „Izvorni znanstveni radдва тематски везана текста под насловом Grubišnopoljska kronika 1990.–1991.“ (I dio односно II dio, у даљем тексту Kronika) младих хрватских аутора Петра Башића и Ивице Мишкулина, иза којих стоје, односно чији су сарадници судећи по испису испод имена аутора - Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Slavonski Brod.

 

Опширније: Grubišnopoljska kronika 1990.-1991.

Protokol

Baner Sabranje

Parastos mala